Tuesday, March 20, 2012

Nagasari cendol

Masuk kali ketiga buat kuih ni...ada kawan satu opis ni bg aku rasa...sedap plak...ya la adat merasa..sikit sama² semua org dapat sket....tapi dlm ati ku...aku nk lagi ni..tapi nk cari punya la jauh....ada jual kat depan maktab kat sini...(dlm 18 km ada rasanya dari tpt aku ni - depan Institut perguruan tun hussein onn)....
tak bole jadi ni..kena cari resepi sampai jumpa.....dannnn
akhirnya aku dapat buat sesedap rasa guna resepi kat sini (kredit utk kak fida)...senang dan sedap...




aku dah edit sket resepi aku dr yg asal tau (ni aku copy paste tau....resepi asal dr web tu)...dan aku tambahkan jagung krim sket....(jagung tu tak yah campur dlm adunan...letak jer..pas tu bungkus).....ikut pengalam aku kan (pengalaman 3 kali buat ni.heheheh..mcm dah kali ke 100 je lagaknya)...lebih sedap di bungkus guna daun pisang...



  • 400 g cendol - dicuci dan ditapis
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 sb tepung Hoen Kwee- yg ni aku tambahkan kepada 2 sudu dan guna warna hijau
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 st garam
  • 1,700 ml santan - drpd 2 biji kelapa (saya guna 500ml santan Kara+1,200ml air)- yg ni aku kurangkan kepada 1500 ml
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • daun pisang utk membungkus - dipotong dan disalai

Cara-cara

  1. Satukan tepung2,gula,garam,santan dan daun pandan di dlm periuk dan kacau rata. Masak atas api yg sedehana panasnya hingga pekat dan licin.
  2. Setelah itu masukkan cendol dan masak lagi hingga rata.Matikan api dan keluarkan daun pandan.
  3. Ambil 3 sb adunan dan bungkus dlm daun pisang yg disediakan tadi.Buat hingga habis. sejukkan pd suhu bilik dahulu.
  4. Masukkan dlm peti sejuk sebelum dihidangkan.
  5. Adunan ini juga boleh dibubuh dlm mangkuk2 plastik yg kecil.


cuba la...jgn tak cuba..aku dah bg link tu..heheh

4 comments:

Amiizaa2001 said...

sedapnyaaa.......last akak makan nagasari masa zaman kanak-kanak...nostalgia kuih nie:)

Aku_tulip said...

heheheh...tu la kak...tapi yg ni dah moden sket....guna cendol...biasanya guna pisang @ nangka...

Sulela said...

Hehehe...baru tadi je dok sembang2 ngan mak mentua pasal kuih nagasari...tapi yang ada pisang di dalamnya... Ni dah laen ekkk...hehehe

Aku_tulip said...

hehehe...saya buat nagasari pisang..tak brape menjadi....terlembik.....(tapi saya suka)