Monday, February 20, 2012

Mesin jahit tepi Gemsy @ Brother

Bukan nak citer apa pon....tapi nk citer gak la....mesen jahit tepi Gemsy 747T ni...guna blom nk brape lama la.....rasanya tahun 2009...sebelum Echa lahir (kiranya awal taun la aku beli)....masa tu cari yg kecik jer (portable kot istilahnya....), bila pergi Tarmah (salah satu kedai mesen jahit yg besar la kat sini)...dia tawarkan yg ini....hg masa tu Rm 1400 utk 2 jarum ....hehehehe gegel mak cik...mana tak nya klu singer yg portable pon masa tu aku tanya rm 1200 (satu jarum la rasanya)...yg ni industri punya dapat hg ini macam....ni suda bagus...


tapi kan 3 taun lepas tu ...dia menampakan masalah kesihatan la plak.....ari tu aku guna...benang asik putus jer....jenuh aku masukkan benang...putus gak...ok la tu. Panggil technician dia dtg.....ok dia betulkan...kena rm 25 jer....aku nk guna tak bole lagi...semua benang dah tukar...tak bole juga....masalahnya ketiga² benang...keluar elok jer..tapi tak lekat kat kain....masa tu ...grrrrrr.....klu bole mesen tu aku cubit....lama dah aku cubit² dia..

last² aku trade in jer mesen ni...aku beli lain ...Brother 3034D...kecik...tapi mintak² ok...ada la gak aku cari citer pasal mesen ni....kebanyakan kata ok....


kakak yg amik tempahan baju sebelah umah aku ni - kak zizi...pernah guna mesen ni...sebelum beli yg mahal (cap brother @ juki) dia guna cap gemsy ni....dia kata..mesen ni klu dah panas...benang memang putus²...masa dia citer..tu ada gak rasa cuak...terpikir gak..cam ni ker mesen aku nanti....tapi mesen aku tu blom sempat panas...dah terjadi kejadian benang putus.....tak per..mesen tu bukan hak ku...dan bukan rezeki ku kan...






tinggal kenangan mesen jahit ni. Gemsy 747T....biarpon tak lama aku guna..tetap
ada jasanya...banyak gak aku jaet guna mesen ni...klu nk beli mesen jahit...beli la
yang ada jenama....sekurang²nya alat ganti ada di jual..mana tau kot² rosak



ni yg baru...brother 3034D.....tak
sempat nk testing beriya²...tapi
dah guna juga...ok..aku puashati
nk masukkan benang pon senang...

3 comments:

Amiizaa2001 said...

bestnyaaaaa....kmieja ada cita2 nak beli, tp pikir tk pandai nak jahit bj kurung....terbantut....:):)

Aku_tulip said...

kak...saya bukan penjahit yg tegar heheheh...tapi kadang²..ada juga saya menjahit...bila mesen jahit tepi tak ada...terbantut mood nk menjahit

Anonymous said...

As salam.. nk tnya ler sis.. Camna dgn performence dia.. ok ke?? Bleh jd mesin jahit tepi halus sekali ke?? Sy tgh nk cr mesin jahit tepi... utk pengetahuan sis.. sy menjahit di rumah.. tp tak byk mana pon tempahan... :)