Thursday, April 8, 2010

Topi crochet

Lama aku nk siapkan topi ni...ni kali ke 3 buat..kali pertama ..yg ari tu (putih + maroon)..kali ke 2 (tak sempat amik gambar)...sempit...ni kali ke 3..tapi aku tak puas hati ...topi ni utk anak kak lia (kawan satu opis - kak minta maaf..lambat sgt aku nk siapkan)..tak ada paten (tgk topi anak bos aku - dia bg pinjam, bila aku buat lain mcm plak jadinya - tu la padahnya tiru org punya tanpa izin - x mintak izin ngan tukang buat, heheheh)..jadi aku agak jer la. Topi ni siap hari Ahad (4/04/2010)..

Sempat buatkan adik punya penanda buku..ni bunga simple jer ni...mintak² dia suka (lg pon free kan..heheheh), kaler bunga sama ngan kaler bunga topi tu (sebab tgk bunga kat topi tu mcm cantik), jadi buat la satu tuk adik...



topi anak kak lia....echa kena jadi model....tapi dia pakai kejap aja tu...echa ni kan, bila topi tu orang punya, dia pakai diam² jer tau...bila dia punya sendiri..kejap jer dia buang..

Pertama kali juga. buat crochet guna 2 benang..selang selang kaler...pink ngan pepel..baru pandai buat selang warna, ada cara lain tak, nk selang kan warna..setakat ni aku guna cara cam tu..tak tau la kan klu ada cara lain..



penanda buku utk adik...pink + pepel

8 comments:

AJEZ SHIPUNDEN said...

ala comelnya......kalu nak tempah baper rm kak?

As said...

tu la.. cantekkan... tp anak2 ku sume x suke pakai topi, pakai songkok dan tudung pun kejap je... pastu tanggal ntah mane...

Aku_tulip said...

ajez..akak segan nk bg tau kat sini...email akak (aku_tulip@yahoo.com)tak pon email uthm...di jamin tak mahal....hg mampu milik...heheheh

As...memang pon..klu tak suka ada benda kat kepala...susah sket..

Aida Alias said...

semangat gak echa sekarang.. dah lama tak nampak dia.. pandai ko match warna kt topi tu.. cun!!

Sulela said...

Tabik la sebab boleh tiru kait tanpa paten. Cemana tu ek? Selalu orang yang dah expert jek yang boley buat camtu...hehehe. Gambo tu, anak keh? Comey arrrr...

Aku_tulip said...

roha...kakak tu kata...kaler pink cantik..pepel pon cantik..aku tanya dia..selang² nak tak..dia kata...oooo cantik tu..nak²..aku apa lagi try la buat

su...gambo tu..anak no 3..saya tak expert..saya cuba jer..tapi memang tak ada paten...heheheh..taram jer la labuuu..

TiniHani said...

kak tulip.. cantikk... saya nak order utk hannah la... nanti saya email.. huhu

saya yg gagal buat tali air :)

Aku_tulip said...

Tini..bole...email kat aku_tulip@yahoo.com...

tali air tu paling basic - pendapat akak la...