Wednesday, August 12, 2009

Susu

Aku tak pernah cerita pasal penyusuan ku kat sini...senang cakap tak pernah buat n3 apa² pasal susu ibu (aku rasa tak ada apa yg aku nk kongsi - susu ku tak banyak mana pon, berbanding org lain yg sekali pam dapat 8 - 10 oz), hari nie aku masukkan juga...aku nk ada kenangan dapat menyusukan baby sepenuhnya kali ni..(along ngan kakak, bila aku naik keja...aku + ngan susu formula - sedih sebenarnya - aku memang kurang pendedahan pasal menyusukan baby + bekerja)
Masa aku pantang - hari ke 40, ada buat kenduri kesyukuran - kelahiran neesa @ echa, kakak ipar ku balik. Dia tegur

kak amy : susu ko banyak la...tgk tu basah lencun kain tu" - sebelah neesa tgh susu..sebelah tadah guna kain, susu tgh banyak. Dia kata lg "nape tak tadah..dapat tu 2 oz, sayang ko buang²"

aku : nak buat apa...ingat nak + susu formula ( dlm 20 hari lg dah nk keja)

kak amy : sayang ko buang²....teruskan susu anak tu...susu banyak tu..ko tadah...klu rajin pam. Beli la pam..nanti naik keja bole terus bg kat baby tu. tak payah susu formula.

aku : takut nyusahkan org yg jaga..kan mcm remeh jer guna susu badan...takut dia tak nak

kak amy : menyusahkan apa aja, (dia jaga anak org), anak "si pulan tu", akak jaga guna susu badan sepenuhnya...tak ada nyusahkan akak....lg senang. panaskan kejap terus bg.

aku : ye ke..sedih sebenarnya nk bg susu formula

Tu lah citernya satu pg tu (hari ke 41 aku bersalin), terima kasih kak amy..mengingatkan aku yg tak tau nie (padahal nie baby ke -3). Mula dr tu aku terus tadah susu aku...selang brape hari aku terus beli pam...aku mula mengepam bila penuh dan echa tido lg...sebelum aku naik keja..stok susu tak seberapa...takut jugak aku...Lg la "dia" kata bole ker...huhuhuhu...napa "dia" ckp cam tu..sedih maaaa..mcm tak galakkan aku menyusukan sepenuhnya..."dia" kata lg tak nyusahkan ker nanti...lg la aku....uwaaaaa...dlm ati jer tapi..heheheh...sebelum naik keja..aku bg tau kat akak yg jaga anak aku...aku kata la baby susu badan (tapi aku dah isi siap² kat botol susu, jd senang bila dia nak panaskan) - aku bekalkan 6 botol - 2 oz tiap botol. Dia kata tak apa bole..sebelum naik keja akak tu testing jaga anak aku..selang brape hari aku tanya semula.." kak ok tak, guna susu badan...takut menyusahkan akak" - sebab ada budak lain juga dia jaga, akak tu kata "tak menyusahkan pon, aku lagi suka, kuarkan peti dr peti ais...terus panaskan."

Mula echa tak nak guna botol..sebelum anta umah kakak tu..aku dah cuba juga kat umah + nenek dia pon cubakan juga, guna botol yg di isi susu badan.....dia nangis sedu², sampai tak de suara...akuuuu....sedih sedih sedih..nangis....nangis juga....meleleh juga air mata...gelabah...gelabah juga..tinggal 2 minggu nk naik keja..tapi masa aku testing anta tu...lama² nk juga..

Sebenarnya ada lg citer..



susu yg aku bekukan...nie stok sampai bulan 7 ari tu la rasanya..lebih kurang 40 cawan dadih, kat umah mak ada lg...dlm 24 cawan...peti ais kat umah aku tak muat...gambar yg pertama tu..tu la keadaan peti ais aku..tinggal sket jer tpt utk isi lauk...klu cam tu hari² le kena beli lauk..sebelum nie kita org beli lauk seminggu sekali - gi pasar..gambar kedua tu..susu yg kat pintu peti ais..sian kan...dah tak muat tu...




6 comments:

Aida Alias said...

tabik la kat ko.. satu usaha murni.. sokong 100%..

senorita_2012 said...

Congratss.. teruskan.. :)

SuZy said...

kita ingat akak jual susu..hihihi..salah paham la plak kak..

Aku_tulip said...

roha...anak yg ke 3 baru aku ada rezeki sepenuhnya susu badan...

senorita...insya'allah...selagi mampu, tetap akak teruskan

suzy...heheheh...ko mcm adik akak jer..ko tau dia kata apa...ingatkan kakak jual dadih..rupanya kilang susu...kureng betul adik akak tu.

manje^lara said...

adeh..
ingat kan dadih tadik

Aku_tulip said...

heheheheh....manjelara...bekas nie murah sket..senang di cuci